Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Közösségi szellemre épít az anti-Monopoly

A különféle közösségi és megosztó szolgáltatások előretörése a játékiparban is érezteti a hatását: a kapzsiság helyett a segítőkészséget, a pénzhajhászás helyett az önzetlenséget díjazza a hamarosan megjelenő "anti-Monopoly".

2015. július 08. - Közös Ló Blog

Világszerte egyre szélesebb körben válnak nem csak ismertté, hanem a mindennapokba beépített megoldásokká a különféle közösségi és megosztásra épülő szolgáltatások. Ahogy a közlekedési, szállás, szívességcserélő és egyéb lehetőségek napról napra népszerűbbé válnak a felhasználók általános vélekedése és pénzhez való viszonya is változik. Pontosan ezt tükrözi Commonomics USA új társasjátéka is, amely a Monopoly-nak egyfajta fejtetőre állított verziójaként fogható föl.

A bajuszos, cilinderes bácsiról elhíresült játékkal ellentétben itt nem az a lényeg, hogy minél inkább megsarcoljuk a mi mezőnkre lépőket és minél több pénzt gyűjtsünk. Ehelyett a játék központi mondanivalója, hogy játékhelyzettől függően együtt, illetve egymás mellett haladjunk a cél felé, miközben igyekszünk megóvni és táplálni a közös értékeket. Ezt fejezi ki magának a játéktérnek az elrendezése is. A táblán az egyes mezők kört alkotnak, középen pedig a felirat: American Commons.

A játékban nincs pénz, és a kapzsiság helyett az önzetlenséget jutalmazza, a játékosok pedig jogok, szavazás és egyéb metódusok nyomán haladnak a tábla mezőin. A hat hónap alatt kidolgozott játék elvileg 35 dolláros áron lesz rendelhető, akik azonban július 10-ig adják le megrendelésüket, azok a játékhoz tartozó kártyákon és kiegészítőkön saját neveiket olvashatják majd helyenként. A játék ezen a linken rendelhető meg.

A játékot kidolgozó Commonomics USA, korábbi nevén BankACT, egy non-profit szervezet, amely oktatási és egyéb szolgáltatásokat kínál a különféle ügyfeleknek. Az American Commons ugyancsak egy oktatási célú projekt, amely a játékosok együttműködési hajlandóságát és a közös dolgok védelmét hivatott szolgálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr667610260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.07.09. 01:09:34

Az eddigi biznisz is az önzetlenségen (+az önzésen alapult). A FaceBook ingyen van. A YouTube is ingyenes, a Google is. A milliárdokat, amibe került a fejlesztés meg a fenntartás évekig, a befektetők dobták össze 'önzetlenül'.

Aztán amikor kiderült hogy müködik, telerakták reklámmal.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.07.09. 01:12:18

Ez a Commonomics vmi új kommunizmust hirdet.

Szépséghiba, hogy wall street-i pénz nélkül Leninék sem csinálnak forradalmat.
süti beállítások módosítása