Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Már 58 ezer könyvvel dübörög a Rukkola

2015. szeptember 29. - Közös Ló Blog

Magyarország első és legnagyobb közösségi könyvcseréldéjében „valódi könyvek cserélnek valódi gazdát”, így mindenki elolvashatja azokat a műveket, amelyeket szeretne, és esetleg nem jut hozzá a boltokban. A rukkola azonban szem előtt tartja a mindenféle szerzői jogokat is, így másolatok és egyéb pdf-ek sem „rukkolhatók” a közösségi szolgáltatásban.

2012-ben indult útjára Magyarországon a Rukkola, amely így az első és azóta is a legnagyobb hazai könyvcserélő közösségi szolgáltatás idehaza. A Facebookon már 18 000-en like-olták az oldalt és már mintegy 58 000 könyv érhető el a Rukkola keretében, ami jól mutatja a szolgáltatás népszerűségét. A Rukkola célja, hogy mindenki könnyen hozzájuthasson azokhoz a művekhez, amelyeket el szeretnének olvasni, de mondjuk ezeket nem tudják beszerezni boltokban vagy antikváriumokban.

A Rukkola persze nem az ismert növényről kapta nevét, hanem arról, hogy a felhasználók milyen könyvekkel „rukkolnak elő”, vagyis milyen köteteket ajánlanak fel társaiknak az online fórumon keresztül. A szolgáltatás a rukkoláson kívül további szakszavakkal is dolgozik, így tudunk happolni vagy épp passzolni is. Előbbi a könyv kölcsönvételét, utóbbi pedig egy kölcsönvett könyv továbbadását jelenti. Van még továbbá a prerukkolás is, amikor még nem kínáljuk fel igazából a könyvet, csak beharangozzuk, hogy ez elérhető lesz, így próbálva felturbózni a pontszámot, amit ennek rukkolásáért kapunk a fórumon.

A Rukkolán ugyanis a könyvek kölcsönadásáért és passzolásáért pontokat kapunk, ezekkel vehetünk le magunk is könyveket a „közös polcról”. Ennek lényege, hogy a felhasználók pontjaikkal licitálnak a kívánt könyv kölcsönvételére, hogy minél előbbre kerüljenek a könyvre várakozók sorában (a könyv foglalása az úgynevezett stoppolás). Amennyiben mi jutunk az adott könyvhöz, úgy a pontjainkon kívül ingyen olvashatjuk a kötetet, még a postaköltséget is a Rukkola állja.

A Rukkolában emellett ott vannak a Happontok, azok az önkéntes kulturális intézmények, vendéglátóhelyek és egyéb vállalkozások ahol leadhatjuk a happolt könyveket, illetve az új happoló felveheti ezeket. A könyvek egyébként legtöbbször személyes átvétellel, illetve postai levélként (2 kilogrammig) cserélnek gazdát. Emellett megoldható a happontok közti transzfer is, amikor is a könyv leadási helyszínét adó happontból a könyv majdani felvételének helyszínéül szolgáló happontba továbbítja a könyvet/könyveket.

A Rukkola eközben komoly szabályokat is felállított, amelyek szerint nem rukkolhatóak fénymásolatok, hangoskönyvek, pdf-ek vagy más, ISBN-számmal nem rendelkező kiadványok. Láthatjuk tehát, hogy nem egy sima kis könyvcserélgetés folyik itt, amely azt célozza, hogy kikerüljük a könyvesboltokat, hanem egy komplex kiegészítő szolgáltatást találtak ki a rukkolások, amely egyébként könyvesboltokat is magába foglal happontokként.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr547862148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása