Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

A kocsimegosztás valóban jelentősen csökkenti az autók számát az utakon

2015. szeptember 01. - Közös Ló Blog

A Berkley Egyetem tanulmánya szerint a Zipcar 175 000 felhasználója körében 61 százalékkal többen vezetnének saját vagy bérelt autót, ha nem lenne ez a közösségi szolgáltatás, ennyivel is több jármű lenne tehát az utcán. A megkérdezettek közül minden ötödik ember nyilatkozott úgy, hogy a Zipcarnak köszönhetően eladta autóját vagy hosszabb-rövidebb időre elhalasztotta tervezett autóvásárlását.

A világszerte híres Berkley Egyetem Fenntartható Közlekedési Kutató Központja (Transportation Sustainability Research Center - TSRC) független kutatás keretében vizsgálta a közösségi autómegosztás a forgalomban lévő autók számára gyakorolt hatását. A felmérés eredményei szerint a fuvarmegosztási lehetőségek nagymértékben csökkentik az autóvásárlások, illetve autóbérlések számát.

A kutatásban a Zipcar üzleti autómegosztó szolgáltatásának felhasználóit kérdezték meg, ami összesen 24 000 riportalanyt jelentett Észak-Amerikában. A Zipcar megjelenése a megkérdezettek 20 százalékánál vezetett ahhoz, hogy eladják meglévő autójukat vagy elhalasszák tervezett autóvásárlásukat. Ezt az arányt a 175 000 Zipcar felhasználóra kiterjesztve azt mondhatjuk, hogy a szolgáltatásnak köszönhetően 33 000 autóval van kevesebb forgalomban, mint amennyi lenne a Zipcar nélkül.

new-york-286071_1280.jpg

A válaszadók 49 százaléka mondta azt, hogy a közeljövőben kisebb valószínűséggel vásárolna autót, a másik oldalról pedig csupán 41 százalék válaszolta, hogy autóvásárlási szándékai nem változtak a Zipcar megjelenésével. Amennyiben a Zipcar nem lenne elérhető opció, a válaszadók 37 százaléka fordulna hagyományos autókölcsönzőhöz és 24 százaléka vezetne saját vagy kölcsönzött autót, tehát összesen 61 százalékkal lehetne több autó az utakon.

A Zipcar olyan innovatív autómegosztó szolgáltatás amelynek keretében a felhasználók egy sima regisztráció után bármikor foglalhatnak maguknak Zipcaros járművet. A foglalás után ráadásul csak annyi a dolgunk, hogy a „ZipCardunkat” a kocsiban elhelyezett érzékelőhöz tartsuk, és már ki is nyílik a kocsi ajtaja. A fuvar végeztével a megbeszélt helyen adhatjuk le az autókat. Külön érdekesség, hogy a Zipcarnál már Hybrideket is vezethetünk, ennél is jobban figyelve az autózás környezeti hatásaira amellett, hogy lehetőleg csoportosan használjuk az autót, csökkentve a szükséges járművek számát.

A Berkley kutatóközpontja által készített korábbi felmérés szerint egy megosztott autó 13 saját tulajdonú járművet helyettesít a lakosság körében. A legutóbbi kutatás szerint ráadásul az üzleti autómegosztás – mikor egy vállalat köt szerződést a szolgáltatóval, hogy autóbérlés, céges vagy saját autó helyett a szolgáltató flottáját használják – képes legalább ugyanekkora eredményt elérni az utakon tapasztalható tumultus csökkentése terén.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr167750558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása