Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Kétfogásos innováció bullshit nélkül tálalva – Megnéztük, hogyan dolgoznak az igazi technológiai mágusok

2016. november 14. - Közös Ló Blog

innovation_boot_camp_hero.png

Múlt héten egy fiatal tehetségekből álló kreatív csapat 3 napon keresztül dolgozott azon, hogy digitális megoldásaikkal jobbá tegyék a világot. Alkalmi főhadiszállásuk a Doboz nevű szórakozóhely volt, ahol olyan ötleteket szültek, mint a veszély esetén rezgő cipőfűző, az intelligens járda, de még arra is jutott idejük, hogy megtervezzenek egy képzési programot, amely keretein belül hátrányos helyzetű gyerekek tanulhatnak majd programozni. Dióhéjban ez volt az Innovation Boot Camp.

Nem is olyan régen mi is beszámoltunk róla, hogy egy nemzetközi és hazai innovátorokból verbuválódott szupercsapat érkezik Magyarországra, hogy ötleteikkel megoldást találjanak azon problémák valamelyikére, amelyeket még tavaly az ENSZ határozott meg a The Global Goals nevű kampányában.

Bár örültünk a kezdeményezésnek, volt bennünk némi szkepticizmus is, hiszen az ENSZ globális céljai zömével olyan problémákra hívja fel a figyelmet, amelyek már évszázadok óta bonyolult masninak bizonyulnak az emberiség számára, a háromnapos workshop pedig meglehetősen rövidkének tűnt ahhoz, hogy épp most sikerüljön őket megoldani.

Jason Romeyko és csapata azonban a szkepticizmust szépen lepakolta az ajtónál, és nyitott szellemmel indította el a műhelymunkát.  A Doboz nevű szórakozó hely így hétfőtől szerdáig egy igazi kreatív laborrá változott, ahol a három nap során két globális problémára is született megoldási javaslat. Mi is kilátogattunk az eseményre, hogy megnézzük, hogyan dolgoznak a zsenik, akik egyáltalán nem voltak könnyű helyzetben, hiszen csak három nap állt rendelkezésükre, hogy alkossanak valamit.

2_itsh10_innovation_boot_camp_innovatorok_infografika_20161111.png

District XIII

 A csapat első ötlete az ENSZ fenntartható városok és közösségek témája köré épült, ezen belül is a közlekedésbiztonságra helyezték a hangsúlyt, aminek teljesen hétköznapi okai vannak.  Az okostelefonok és egyéb kütyük elterjedésével jelentősen változtak a gyalogosok közlekedési szokásai, hiszen figyelmüket elsősorban készülékeiknek szentelik, így leginkább hallásukra támaszkodnak, amikor megpróbálják elkerülni a közlekedő autók veszélyeit. Amellett, hogy ez alapesetben sem épp életbiztosítás, van egy további bökkenő is: a jövő járművei egyre halkabbak lesznek az elektromos autók elterjedésével, így jelentősen nőhet a közúti balesetek száma is.

A csapat első körben tehát arra keresett megoldást, hogy milyen eszközökkel lehetne növelni a gyalogosok biztonságát, amire a District XIII, azaz a XIII. kerület munkacím alatt futó megoldásjavaslatot állították össze. A munkacím nem véletlen, hiszen a program pilotját a XIII. kerületben szeretnék majd tesztelni, ahol a közúti balesetek száma meglehetősen magas.

Ez tulajdonképpen egy komplex megoldáscsomag, amelyben a mobilos applikációk mellett szerepet kapnának az úgynevezett okos tartozékok és ruházatok, amelyek veszély esetén jelzést adnának a viselőjüknek, de az innovátorok a járdákat is felokosítanák, hogy fényjelzéseikkel leváltsák azokat a közlekedési lámpákat, amelyeket a maguk elé meredő fiatalok már kevésbé figyelnek.

innovation_boot_camp_kep6.png

a jövőben a kereszteződések is lehetnek okosak

A program lelke egy felhőrendszerben tárolt, folyamatosan bővülő adathalmaz lenne, amely tartalmazza a felhasználói szokásokat, közúti körülményeket és egyéb nyalánkságokat, hogy a gyalogosok biztonságosabban közlekedhessenek. Hozzájuk az információ egyrészt egy mobilalkalmazáson keresztül érkezne, amely egyben folyamatosan monitorozná is használóinak szokásait, de az ötletet jellemző igazi technológiai vagányságok nem is a kütyüinkben lesznek, hanem ruháinkban és kiegészítőinkben.

A programot egy veszély esetén rezgő cipőfűzővel tesztelnék a kitalálók, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy maga a technológia természetesen más ruhadarabokkal is működne, első körben azonban iskolásokra, gyerekekre koncentrálna az adatgyűjtés.

innovation_boot_camp_kep7.png

az ötletelés egyik legmenőbb eredménye a veszély esetén rezgő cipőfűző 

Az ötlet nagyon érdekes, ráadásul már évek óta egyre nagyobb hangsúly helyeződik a különböző felokosított kiegészítőkre (elég csak az okos karórákra gondolni), ennek a folyamatnak pedig – bármilyen furán is hangzik – természetes állomása, hogy előbb-utóbb ruháinkat is különböző digitális add-onokkal súlyosbítjuk.

Digitális létra a jövőbe

Az innovátorok által érintett másik nagy problémakör a minőségi oktatással volt kapcsolatos, és az előző ötlethez hasonlóan itt is a helyi körülmények szolgáltatták a kiindulási pontot. Amellett, hogy itthon jelentős munkaerőhiánnyal kell számolni az IT-szektorban („csupán” 22 ezer embert hiányolnak a cégek), a hazai informatika oktatás sem éppen egy szilícium-völgyi osztálykirándulás, így az Innovation Boot Camp csapata egészen az alapoktól kezdene építkezni, hogy aztán szépen, fokozatosan kapjanak biztos tudást azok a hátrányos helyzetű gyerekek, akik érdeklődnek az információs technológia iránt.

Ez a program is több szinten lépne működésbe, hiszen amellett, hogy az ország 5 régiójában különböző mobil számítástechnikai tantermeket állítanának fel, egy átfogó informatikai oktatási csomagot is elképzeltek az innovátorok, amelyben a gyerekek lépcsőzetesen sajátítanák el programozás csínját-bínját, sőt, a kurzus vége felé még a robotikába is belekóstolnának.

innovation_boot_camp_kep1.png

a mobil számítástechnikai tanterem látványterve

Ebben az ötletcsomagban több csavar is helyet kapott: az előbb említett számítástechnikai tantermek egyrészt folyamatosan kommunikálnának és adott esetben versenyeznének egymással, ami a gyerekek számára jóval élményszerűbb oktatást biztosít, mint a hagyományos, formális módszer, ráadásul eredményeiket felhőrendszerben fogják tárolni, amelyből kiderül, mik az erősségeik, és melyek azok a területek, amelyeken még fejlődniük kell.

Ez utóbbi már nem csupán az oktatást segíti, hiszen a felhalmozott adatok a későbbi munkáltatók számára is hasznos információként szolgálhatnak, tehát a kezdeményezés HR-szempontból is egészen ígéretesnek tűnik.

Hogyan tovább?

Az Innovation Boot Camp ötletei csak az első lépések, hiszen a megvalósítás még hátra van. Ebben segít majd az eseményt megszervező IT Services Hungary munkatársai, akik tovább fogják vinni a két ötletet, az eredményeket pedig az ENSZ számára is eljuttatják, hogy segítsék a tavalyi célkitűzések teljesülését.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr9111960773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása