Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Emberkísérlet Magyarországon: működhet-e itt a bizalomra építő közösségi adományozás?

A napokban nyílt Közösségi Adományozó Pontban található Ajándékdobozba bárki bármit hozhat, illetve elvehet onnan. Nagy kérdés, hogy ez a bizalomra, becsületességre és jóhiszeműségre épülő közösségi adományozási modell működőképes-e hazánkban.

2015. június 11. - Közös Ló Blog

Érdekes „emberkísérlet” kezdődött el a napokban Budapesten, amely arra keresi a választ, hogy vajon hazánkban is tud-e működni a másutt egyre elterjedtebbé váló, bizalomra, becsületességre és jóhiszeműségre épülő közösségi adományozási modell. Ahhoz hasonló, mint az amerikai Little Free Library, amelyről egy korábbi bejegyzésünkben számoltunk be.

A hazai kezdeményezés a Közösségi Adományozó Pont névre hallgat, és a lényege, hogy a főváros I. kerületében lévő Mészáros utca 56. szám alatt található gyűjtőhelyre, „Ajándékdobozba” bárki elhozhatja megunt, de mások számára még használható holmijait – ruhákat, cipőket, játékokat, könyveket, vagy más használati tárgyakat. Az itt összegyűlt “ajándékok” közül aztán bárki bármit elvihet, amire szüksége van. És itt a hangsúly a „bárkin” és a „bármin” van, hiszen zárak, biztonsági őrök és térfigyelő kamerák nélkül férhető hozzá minden adomány, azaz senki nem ellenőrzi, hogy ki mit hoz, illetve ki mit vesz el a dobozból.

És itt a nagy kérdés, hogy ez mennyire lehet működőképes Magyarországon? Egyrészt, hogy mennyire bíznak az adományozók abban, hogy valóban a rászorultakhoz jutnak el az adományaik, másrészt az, hogy tényleg csak az igazán rászorultak vesznek-e el az itt összegyűjtött holmikból, és senki nem él-e vissza az ingyen kínált termékekkel, ruhákkal, játékokkal. Mindenesetre az első tapasztalatok pozitívak, legalábbis az adományozói oldalról, hiszen a június 7-i megnyitóra tele lett adományokkal az Ajándékdoboz.

A Közösségi Adományozó Pont létrehozói bíznak természetesen bíznak a sikerben, és abban, hogy kellemes, átélhető, személyes és emberi körülményeket biztosítanak a kezdeményezéssel az adományozáshoz, mind az adakozók, mind a rászorulók számára. Hiszen a közvetítő intézmények kiiktatásával eltűnik a távolság "adományozó" és "kedvezményezett" között. Közösségi és megosztásra épülő szolgáltatásokkal és megoldásokkal foglalkozó blogként igazán szurkolunk nekik, és biztosan ellátogatunk majd a Mészáros utca 56.-hoz, hogy adományunkkal is hozzájáruljunk ehhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr27534444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepke 2015.06.12. 09:10:28

A válasz benne van a megvalósításba önmagában. Nem, persze hogy nem. Nyilván az sem véletlen, hogy nem a IX. kerületben csináltak egy ilyet. VAlamint az is vicces hogy az I.kerületi rászoruló )? van ilyen egyáltalán?)nagy valószínűséggel a IX. kerületben inkább adományozó lehetne.
süti beállítások módosítása