Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Koreában ökoparkkal építik a helyi közösséget

2015. szeptember 08. - Közös Ló Blog

A dél-koreai Gurye-ben a helyiek olyan parkot hoztak létre, amelynek célja a közösség erősítése és egy új, nyitottabb társadalom felépítése. A park különféle élelmiszerek termelésével, gyártásával, valamint oktatási programok vezetésével foglalkozik, azonban a turizmusból befolyt összegek felhasználásával komoly pénzügyi támogatásokat is biztosít a helyi oktatásnak és egészségügynek.

Több mint 300 ember vesz már részt Koreában abban a kezdeményezésben, amelynek keretében 15 hektáron 340 különböző élelmiszeripari cikket állítanak elő. Korea első környezetbarát élelmiszer központja, a Gurye Natural Dream Parkban többek között rizst, péksüteményeket, zsemlegombócot, rizsbort és hagyományos koreai süteményeket állítanak elő. A park afféle ipari központnak is tekinthető, amelyben a termelés, a gyártás, a logisztika és a „zöld turizmus” funkciója együtt érvényesül.

A park mindezzel 300 fő számára biztosít munkát, akik munkájukkal a becslések szerint mindestül 10,2 milliárd koreai von-nyi, azaz mintegy 9,1 millió dolláros összértéket hoztak létre. E projekten keresztül az iCoop – amelynek keretében egyébként 78 hasonló fogyasztói együttműködés üzemel jelenleg – célja, hogy növelje közösségi szellem érzését a helyiekben.

A park környezetbarát jellegének erősítése érdekében egyre több napelemet helyeznek el az építmények tetein, a logisztikai centrum pedig már jelenleg is geotermikus energiával üzemel. A park tevékenységének központi eleme azonban az oktatás is. Így a környékbeli iskolák számára számos főzőtanfolyam, gyárlátogatás és egyéb informatív program érhető el a parkban.

A kezdeményezés, amely az iCoop Korea együttműködő csoport projektjeinek zászlóshajója, idén ünnepli alapítása utáni első évfordulóját. Az évfordulóra rendezett ünnepség nagyjából 4 000 vendéget csalogatott a parkba, akik így belekóstolhattak, milyen is ez a környezetbarát közösségi termelőközpont.

Mivel a parkot havonta átlagosan 2-3000 ember keresi fel, nem hiányozhatnak az éttermek, fitnesztermek, boltok és kávézók sem a központból. A komplexum az ezekből befolyt összegeket felhasználva komolyan hozzájárul a helyi egészségügyi viszonyok és szolgáltatások fejlesztéséhez is. Januárban az iCoop Seed Foundation támogatta a helyi szülészeti és nőgyógyászati centrum újra megnyitását, amelyet 2011-ben zártak be az orvoshiány miatt. A helyi diákok szintén támogatásban részesülnek, az ösztöndíjprogram összege 30 millió von, vagyis 26 000 dollár.

Az iCoop Korea az ilyesfajta kezdeményezésekkel kívánja megvalósítani célját, nevezetesen, hogy “egészséges és őszinte társadalmat hozzon létre a különféle közösségi szolgáltatások biztosításán keresztül”. A cél és számos eszköz tehát a programban hagyományos sharing economy elemnek mondható, ugyanakkor számos olyan momentum is látható a kezdeményezésben, amelyek már túlmutatnak ennél. Így fejlődhet tovább a megosztás gazdasága?

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr597769586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása