Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

New Yorkban már nem pálya az Airbnb

2016. október 25. - Közös Ló Blog

airbnb.png

Rendkívül szigorú szabályozással herélik ki a New York-i Airbnb-felhasználókat, amin a népszerű szállásközvetítő oldal tízmillió dolláros ellenkampánya sem tudott változtatni.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója múlt hét pénteken elfogadta azt a törvényjavaslatot, amivel lényegében teljesen ellehetetlenítik a helyi Airbnb kultúrát. Nagyon érdekes a helyzet, hiszen ezzel a népszerű szállásközvetítő oldal egyik legnagyobb piacát, New York városát veszítheti el.

Az Airbnb természetesen nem hagyta szó nélkül az egyébként már régóta tervezett törekvéseket, és egy több mint tízmillió dolláros ellenkampányba kezdett, ám erőfeszítéseik nem hoztak sikert, Cuomo kormányzó viszont hajthatatlan volt, és végül bevezette azt a szabályozást, amelynek következtében a jövőben illegális tevékenységnek minősül a New York állambeli lakások 30 napnál rövidebb időtávra való hirdetése és kiadása.

A kormányzó egyébként rendkívül gyorsan cselekedett, hiszen döntését csupán erre a hétre várták, bár a kommunikációt illetően voltak problémák, nevezetesen, hogy nem igazán volt ilyesmi.

 Az Airbnb már korábban világossá tette, hogy nem nyugszik bele a kedvezőtlen helyzetbe, és hogy szükség esetén bíróságra viszi az ügyet. Ezzel egy időben kidolgoztak egy javaslatcsomagot is, amiről nem tudjuk egyelőre, hogy milyen mértékben formálhatta az újonnan hozott törvényt, ám tekintettel a hivatal szűkszavúságára és az alapvetően elutasító hozzáállására, nem érdemes sok jóra számítani.

Airbnb-zni vágyó szemetek Párizsra se vessétek!

Bármennyire is meglepő, a sharing economy, vagyis a közösségi gazdaság elvén működő kezdeményezések sárbolygónk számos egészen felvilágosultnak tűnő helyén is bonyolult masninak bizonyultak. Nem is kell túl messzire mennünk, elég csak az Uber hazai kivéreztetésére gondolnunk, de ott van Berlin, Madrid és Párizs is, ahol New Yorkhoz hasonlóan nagyon szigorú szabályozások mentén lehet Airbnb-zni.

Párizsban egyébként már-már orwellien komikus a helyzet, hiszen ott a városvezetés gyakorlatilag egy jól működő besúgórendszert épített ki, hogy visszaszorítsa a sutyiban Airbnb-ből élő veszélyes elemeket. Ezt azért látták szükségesnek, mert a hivatalos adatbázisba nagyon kevesen regisztráltak, az Airbnb-n való tevékenység pedig a helyi idegenforgalmi adók alapja lenne. Ehhez képest nevetségesen kevesen regisztráltak a rendszerben, miközben az Airbnb honlapján több mint 41 ezer párizsi lakásból lehet válogatni. 

marianne.jpg

Van még remény

A sok szigorúság után érdemes megjegyezni, hogy vannak olyan helyek is a világban, ahol a sharing economyra nem szitokszóként gondolnak. A szép csendben IT-nagyhatalommá vedlett Észtországban például kifejezetten barátságosan közelítettek az Uber felé. Nyelvrokonaink velünk ellentétben nem szembementek a legnépszerűbb autómegosztó oldallal, hanem legalizálták azt, létrehozva a „megegyezéses személyi szállítás” fogalmát. Az új szabályozással egy időben a hagyományos taxisok számára könnyítéseket vezettek be, hogy ezzel is elősegítsék az egészséges versenyhelyzet fenntartását.

Ti mit gondoltok? Érdemes folytatni a különböző közösségi gazdasági kezdeményezések hivatali ellehetetlenítését, vagy inkább más utakat kell találni?

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr1311837879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2016.10.26. 23:37:56

Ha hagynák az embereket spórolni, és így több pénzt keresni, sokkal szívesebben adakoznának közösségi célok elérésére. Csak ugye ezt nem szeretik a politikusok és adóhivatalnoknak nevezett seggnyaló tolvaj bandáik.
Lenne pénz aszfaltozásra, csatornázásra, s sok más egyéb hasznos dologra. Nem pl. Koszovónak adná kölcsön a fő rablóbanda stadionépítésre a népről lenyúzott adót.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.10.27. 01:42:06

@HgGina: "sokkal szívesebben adakoznának közösségi célok elérésére"

Te adakoztál már egy forintot is közösségi célra? És ha többet keresnél, akkor vajon eszedbe jutna adakozni?

A megszokott tolvajbandázás közben azért nem kerülte el teljesen a figyelmedet, hogy a cikkben New York, Berlin, Madrid és Párizs furaságairól van szó, ugye? Ahol egyébként minden bizonnyal épülnek stadionok is, és az ottaniak feltehetőleg szintén nem maradéktalanul elégedettek a politikusaikkal.

degeco 2016.10.27. 07:19:07

Be kell kotni as airbnbt as IRShez es mar meg is van oldva a problema.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.27. 08:41:55

Semmi gond ezzel a sharingnek hazudott vállalkozásmodellel, ha a profit belföldön marad. A gond az, hogy a szervezők ofsórszámlákra menekítik az extraprofitjukat.

na4 2016.10.27. 08:45:14

Ez még nincs lejátszva. Ezzel nem tudják megállítani a fejlődést.

fifibá55 2016.10.27. 09:29:10

Közösségi gazdasági kezdeményezéseket csak ennek okán ellehetetleníteni hiba lenne. A gond leginkább azzal van, hogy - a jelenleg ismert esetekben - nem megosztás, hanem kizárólagos használatra átengedés történik (pl. a tulajdonos nem lakik egyidejűleg a lakásban). Sharing, azaz megosztás például a couchsurfing, vagy az lehet hamarosan a car sharing, amikor egy autót többen használnak. Az Ubernél is az az egyik gond (az adózási kérdéseken túl), hogy nem lehet eltérést kimutatni közte és a hagyományos taxi szolgáltatás között. Ez utóbbi valószínűleg megoldódik egy közös feltételrendszer életbe léptetésével, az Airbnb jelenlegi modellje azonban a nagyvárosok növekvő lakhatási problémái mellett nem lesz fenntartható (ismeretségi körben van, aki 14 bp-i lakást működtet; rendesen jelenti, leadózza, de ezek a lakások is hiányoznak a bérlakások piacáról). Egy felelős városvezetésnek valamilyen módon reagálnia kell ezekre a problémákra.
süti beállítások módosítása