Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Itt a 2500 forintos számítógép!

Új értelmet nyert a „számítógépet mindenkinek” szlogen: a Next Thing Co. olyan tenyérben elférő számítógépet dolgozott ki, amely mindössze 9 dollárba kerül. A C.H.I.P névre hallgató kütyü közösségi finanszírozásban valósult meg.

2015. június 19. - Közös Ló Blog

Az oakland-i Next Thing Co. a közelmúltban új, a közösséget szolgáló fejlesztéssel tört be az informatika piacára, mindezt pedig a közösségi finanszírozás, a crowdfunding tette lehetővé. A cég által kidolgozott eszköz C.H.I.P névre hallgat, és mindössze akkora, hogy a tenyérben is elfér. Az apró méret némi kompromisszummal is jár:  1GHz-es processzor, 512 MB RAM és 4GB tárhely jellemzi a kütyüt, amely azonban így is alkalmas a weben való szörfözésre, játékra, a cég által kínált megannyi ingyenes applikáció futtatására, és könnyen összekapcsolható mindenféle Bluetooth-os irányítóval. A fejlesztő előtt fő célként azonban az lebegett, hogy azok is számítógéphez juthassanak, akik amúgy nem engedhetik meg maguknak, hogy vásároljanak egyet. Ezt a küldetést pedig minden bizonnyal sikeresen teljesítheti majd a C.H.I.P., hiszen mindössze 9 dollárba, vagyis körülbelül 2500 forintba kerül.

A projekt nem csak hogy közösségi célokat szolgál, de közösségi alapon is valósult meg, hiszen egy közösségi finanszírozási, azaz crowdfunding kampány során jött össze a munkához és a terjesztéshez szükséges pénz. A Next Thing eredetileg 50 000 dollár előteremtését tűzte ki célul, azonban a 30 000 támogatónak köszönhetően majd’ kétmillió dollár jött össze. A C.H.I.P elképesztő népszerűsége révén már az az aggály merült fel, hogy a Next képes lesz-e időben kielégíteni a megrendeléseket. A csapat azonban egyelőre tartja a lépést.

Alig jött ki a C.H.I.P, máris annak továbbfejlesztéséről ötletelnek az IT guruk. Ez az olcsó és kisméretű eszköz ugyanis a busz érkezéséig visszaszámoló faliórától a légszennyezettség mérőkig mindenféle berendezésekben felhasználható. Addig is, a Nextnek köszönhetően most már szinte mindenki élvezheti az informatika kínálta lehetőségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr757556428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolirokon2 2015.06.19. 16:54:31

9 dollaros (+ szallitas) szamitogep mindenkinek, akinek mar van monitorja, billentyuzete, egere, tapegysege, internete, satobbije, satobbije.

Ami meg mindig allat jo, csak nem a szegenyek szamitogephez juttatasara. Arra egy szaz dollaros hasznalt laptop a jo.

Netuddki. 2015.06.19. 18:03:13

@Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang: Jobban utána kéne néznetek mi kerül $9-ba. Ugyanis a kijelző és a billentyűzet külön rendelhető plusz pénzért, ami jóval több $9-nál.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2015.06.19. 19:01:19

Teljesen mindegy, ha csak alapot adják $9-ért már ráfizetnek, tekintve hogy mennyit kóstál egy Beaglebone black vagy más ilyen tudású SoC board. Átverésszagot érzek.

tükörfúró 2015.06.19. 21:32:45

Filléres, 3 generációval ezelőtti tévéokosítókból is kikopott, legutolsó utáni kiskihozatalu, máshol régesrég levedlett cuccal termelő, szélsőkinai félvezetőgyárba gányázott szutyokchipből vett valaki egy pár kamionnal, osztjóvan.
Amit már a legkinaibb iszony-táblába se tesznek, mer már oda is 2-4 mag kell minimum és 1...2gb ram.

Rádásul ezeknél a kickstartoknál már nem a klasszikus kapitalista recept van, starterek összeadják a lét, nem kell semmi, lefuttatjuk kint a gyártást, itt veszik mint a cukrot, aztán hátha megjön a venture kapitalist, lesz $1.000.000 értékű cégünk, irány a tőzsde, felvásárol a google, akármi, hurrá.

Pölö, egy pc ház sem 4200 huf(!!), táppal egütt, szállítással, elvileg vámmal, csomagolóanyaggal, millió aprósággal ,csatlakozókkal, kábellel, mindennel.
De ennyiért adja akinek érdeke, hogy a nagy ősmamut "pc ipar" még mindig "pörögjön", és ez lenymja az árakat a vérbe, ha mindenki bukik a házon, meg sokmindenen, akkor is.

Különben az a világ jön, amikor már nem lesz értelme annak ,hogy mikrokontroller (sajnos), a "profi iparban" már ez elb@szott mindent, az autókban és akár a liftekben is minimum valamiféle linux származék(ok) fut(nak), minden vezérlőben, ez lehet akár 8--15 darab tök önálló kpl. gép, teljes oprendszerrel ,kernellel, driverekkel, programkörnyezettel, kommunikációval..agyrém. Gépágyúval verébre. Sőt fregattal.

De nemsokára ez jön még durvábban, lesz itt még 8 lábú tokban belső 2ghz órajeles arm 1 gb rammal.
Centekért....., nem éri meg majd klasszikus mikrokontrollert fejleszteni, gyártani.

És nem mi még megérjük, vagy 10 év, hanem lehet, már jövő karácsonyra vagy utánna karácsonyra..
...8lábból persze 2db a táp, többit meg majd konfigolod, digitális videó, usb kibe, vagy miaz a többi 6 kanóc.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2015.06.19. 22:59:52

nagyon olcsó szar dolog. miért érdekes ez?
süti beállítások módosítása