Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Madáretetőkben megosztott könyveket olvashatnak a szegények Amerikában

Már több mint 37 000 dollárnyi adományt és 40 millió könyvet gyűjtött össze a rászorulóknak a szűk hat éve útjára indult Little Free Library közösségi szolgáltatás, amelyet ráadásul közösségi finanszírozás segítségével tartanak életben.

2015. június 04. - Közös Ló Blog

Számtalan dologra igaz, hogy bár csinálják páran, és mindenki elismeri, hogy ez jó és hasznos dolog, mégsem lesz belőle átfogó és tartós mozgalom, amíg valaki nem teszi ezt valahogy divatossá vagy „szexivé”. Például korábban is voltak stopposok – akiket sokszor kicsit le is néznek -, de amióta itt van az Uber és társai, óriási lendületet kapott a közös autóhasználat. Ugyanígy számtalan helyen adományozhatunk könyveket iskoláknak, könyvtáraknak vagy az ismerősök gyerekeinek, oda azonban, ahol a legnagyobb szükség lenne a segítségre, gyakran mégsem jutnak el az adományok.

Ezt a problémát oldaná meg a Little Free Libraries, vagyis a Kis Ingyenes Könyvtárak rendszere. A 2009-ben indult a kezdeményezés keretében már nagyjából 40 millió könyv érhető el, és több mint 25 000 önkéntes dolgozik a rendszerben.

A szolgáltatás úgy néz ki, hogy az önkéntesek a szegényebb régiókban vagy városrészekben felállítanak egy nagyobb madáretetőhöz hasonló, állványra szerelt dobozt, és ebbe kerülnek folyamatosan a felkínált könyvek. A szépirodalmi vagy épp tudományos köteteket akárki akármikor kiveheti a dobozból, majd visszateszi őket, hogy a többiek is hozzáférjenek.

A dolog érdekessége, hogy a közösségi könyvmegosztást egy másik közösségi szolgáltatás tartja életben, ami nem más, mint a crowdfunding, vagyis a közös finanszírozás. Ennek az adománygyűjtésnek eredményeként már több mint 37 000 dollárnyi adományt sikerült összegyűjteni, amiből újabb kis könyvtárak épülhetnek fel világszerte. A szervezők célja, hogy 2017-re 50 000-re növeljék a mini könyvtárak számát.

A Kicsi Ingyenes Könyvtárat Todd Bol indította el 2009-ben, Wisconsinban, amikor is édesanyja, egy volt iskolai tanár emlékére megépítette és megtöltötte az első könyvgyűjtő dobozt. A szomszédok és ismerősök egyaránt imádták az ötletet, és bíztatásukra Bol számos további könyvgyűjtő állomást helyezett ki. A dolgok innentől mentek a maguk útján, ahogy előbb egy egyetemi tanár, majd a széles közönség is felfigyelt Bol munkásságára. Így jutott el a Little Free Libraries oda, ahol ma tart, és láthatóan nem kell sokat tenni ahhoz, hogy még több gyerek juthasson könyvhöz világszerte, és persze itthon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr237517830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása