Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Adoptly – a Kickstarter lelőtte az örökbefogadós applikáció kampányát

2017. január 24. - Közös Ló Blog

adoptly-swipe-interface.jpg

A Tinder-korszak kamugyanús örökbefogadó alkalmazását visszaöklendezte a Kickstarter.

Bármennyire is hitvány ötletnek hangzik, a közelmúltban mégis megtörtént, hogy valaki a legnagyobb közösségi finanszírozási platformon egy olyan applikációra kezdett el kalapozni, amely a Tinder nevű randiapplikáció swipe-olós mechanizmusát használva szeretne segíteni az örökbefogadás előtt álló kispapáknak és kismamáknak. Valahogy így:

A koncepcióvideóban a kétes hátterű alkotók is megszólalnak

Az Adoptly tehát tényleg nem más, mint egy örökbefogadásra masszírozott Tinder, ahol a reményteli nevelők „match”-elhetnek, majd csetelhetnek leendő gyermekeikkel. Természetesen az ötlet irtózatosan negatív visszhangot kapott, és bár a Kickstarter-kampányt illetően hozta a minimumot az applikáció mögött álló csapat, sokan úgy vélték, hogy egyszerű kacsáról van szó, ami talán görbe tükröt szeretne tartani a mai Tinderbe mártott társadalom elé.

adoptly-app-demo.jpg

Van valami szörnyen nyomasztó ebben az ötletben

Tekintettel arra, hogy a legnépszerűbb közösségi finanszírozási platformokon gyakran futhatunk kamuprojektekbe, teljes joggal merült fel gyanú, hogy néhányan csak röhögni akarnak egyet. A The Verge egy kicsit utána is ment a dolognak, felvették a kapcsolatot az alkotókkal, akik bár szándékaikat tekintve komolynak tűntek, mégsem tudtak minden kérdésre megnyugtató választ adni, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy a projektben résztvevő nevesített munkatársak nem nagyon rendelkeznek publikus közösségi média profillal, gyakorlatilag lehetetlen felvenni velük a kapcsolatot, illetve arról sincs semmiféle információ, hogy az applikáció mögött álló cég megegyezett-e bármelyik adoptációval foglalkozó szervezettel.

Amennyiben tényleg egy társadalomkritikus kampányról beszélünk, ahol a cél pusztán a figyelemfelkeltés volt, sikeresnek nevezhetjük az akciót, abba a lehetőségbe pedig inkább bele se szeretnénk gondolni, mi a harci helyzet akkor, ha valaki az Adoptly-t tényleg komolyan gondolta.

Batman vajon mit szólna ehhez az ötlethez?

Bármi is állt az ötlet hátterében, a sztorinak tulajdonképpen vége, hiszen a Kickstarter arc nélküli döntnökei elkaszálták a projektet, így senkinek nem kell attól tartania, hogy a közeljövőben egy Tinder-klónon is folyhatna az örökbefogadás.  

Az viszont biztos, hogy a közösségi finanszírozásnak nem tesz jót egyetlen olyan projekt sem, ahol az átverés leghalványabb gyanúja is felmerül…

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr3612149933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása