Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Fraugster – hatalmas siker az MI-t használó pénzügyi ellenőrző program

2017. január 17. - Közös Ló Blog

fraugster_hero.png

Akár tetszik, akár nem, az elkövetkezendő években a mesterséges intelligencia a pénzügyi világban is egyre komolyabb szerepet fog betöltetni. A gyanús vagy egyenesen hamis tranzakciók lefülelését például bátran rábízhatjuk majd az emberi elemzők munkájára köröket verő algoritmusokra. A nemrégiben 5 milliós befektetést bezsebelő Fraugster is épp ilyesmiben utazik.  

Az igencsak furcsa nevű német-izraeli Fraugster egy olyan technológiát használó startup, amely mesterséges intelligencia segítségével igyekszik ellenőrizni a különböző interneten történő pénzügyi tranzakciókat. Ennél is szűkebben értelmezve a szolgáltatás feladata nem más, mint kiszűrni a csalásgyanús pénzmozgásokat, valamint zöld utat adni azoknak a tranzakcióknak, amelyek ártalmatlanok.

Az ötlet a befektetők számára is tetszetősnek bizonyult, több mint 5 millió dollárt sikerült összeszedni, amellyel már könnyedén beindulhat a szolgáltatás nemzetközi szintű működtetése. Tényleg jó ötlet a Fraugster, ráadásul erényeit is igen jól tudja kommunikálni, azt mondjuk nem értjük, hogy a színes-szagos Vimeo-videó mellett a készítők miért nem voltak képesek a YouTube-ra is fellőni az egészen zseniálisra sikerült bemutatót. Tudjuk, a Vimeo szexi, meg minden, de azért na. Tessék csak nézni:

A Fraugster mögötti agyak egyébként egyáltalán nem számítanak zöldfülűnek az elektronikus kereskedelem világában: Max Laemmle a Better Payment társalapítója, Chen Zamir pedig többek között PayPalnál edződött elemző, így van némi rálátásuk az internetes fizetések és pénzmozgások világára, és persze a veszélyekre.

Vajon hatékonyabb lehet, mint az ember? 

Maga a Fraugster által használt technológia egy folyamatosan tanuló MI rendszer, amely minden megvizsgált tranzakció után „okosodik”, ennek köszönhetően idővel képes kiszűrni az ártalmas tranzakciókat még azelőtt, hogy megtörténne a probléma.

„Azért alapítottuk a Fraugstert, mert a fizetési kockázat piaca elavult technológiákra épül” – mondta Max Laemmle a TechCrunch egyik újságírójának. „A létező szabályalapú rendszerek és a klasszikus gépi tanulással kapcsolatos megoldások drágák, ráadásul nagyon lassúnak bizonyulnak az újabb csalási mintázatok kiszűrésében. Mi egy önmagát tanító algoritmust alkottunk meg, amely az emberi elemző gondolkodást utánozza, de egy gép skálázási képességével, így 15 milliszekundum alatt képes döntést hozni.”

Ennek a technológiának köszönhetően a Fraugster 70%-kal képes csökkenteni a csalásokat, ezzel egy időben pedig az áhított konverziót pedig 35%-kal is növelheti. Persze csak elméletben...

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr3912132647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása