Közös Ló Blog

Közös Ló Blog

Ilyen Hongkong „tök ingyenes piaca”

Nem csalás, nem ámítás, ez a piac tényleg ingyen, szinte baráti alapon működik. Csak oda kell menned, viszed, amit fel szeretnél ajánlani valakinek, válogatsz a többiek dolgai közt és szerzel néhány új ismerőst. Hongkongban ilyen egy közösségi piac.

2015. május 21. - Közös Ló Blog

A „kistigrisek” úgy tűnik, nem csak az informatikában köröznek le minket, hanem a közösségi szolgáltatások terén is. A szokásos autó és lakásmegosztó hálózatokon kívül ugyanis még egy sor hasonló szívesség érhető el Hongkongban. Sokaknak biztosan nem lesz újdonság a most bemutatott szolgáltatás, hiszen már nagyjából négy éve működik Hongkongban is, és nyilván nem ez az egyetlen hely, ahol él ez a szokás, viszont a közelmúltban volt szerencsém személyesen is kipróbálni a hongkongi ingyenes piacot.

Sajnos a közösség fent belinkelt Facebook oldaláról nem sok infót tud szerezni az, aki nem tudja elolvasni a távol-keleti írásjeleket, azonban az e-mailcím és a telefonszám jól jöhet, ha arra jár valaki, és kipróbálná az ingyen piacot.

A sztori ott kezdődik, hogy a „Hong Kong Design Közösség” egy ötlet nyomán 2011. október 15-én létrehozta ezt a Facebook csoportot, így jóval többen nevezhetnek be erre kis csereberére. Ez egy olyan egyénekből álló közösség, akik időről-időre egy kis ideiglenes piacot dobnak össze, ahol különféle árukat, szívességeket és szolgáltatásokat kínálnak egymásnak. Egy amolyan ajándékpiac.

A gazdát cserélő árukra azért mondhatjuk, hogy kvázi ajándékok, mert nincs semmi kifejezett ár vagy ellenszolgáltatás egyik dologhoz sem. Teljesen spontán módon megy az egész. Olyannyira becsületkassza alapú ez a piac, hogy minden további nélkül megteheti bárki, hogy odamegy, elfogad egy tárgyat vagy szívességet, aztán hetekig arra se néz, majd később, amikor újra arra jár, ő is felajánl valamit. Bármihez hozzá lehet itt jutni, van, aki hajat vág, aki ruhát vagy ételt hoz és van, aki megjavítja a többiek készülékeit, a gyerekek játékait.

Hogy mi is ennek az egésznek a célja, arról többen többfélét meséltek. Volt, aki szerint ennek a legfőbb erénye a bizalom, hogy tudja, nem fogják megrövidíteni egy fillérrel sem, sőt, inkább kamatostul visszakapja, amit bedob a közösbe. Mások azt mondták, a közösségépítés a fő ebben a mozgalomban, mert így gondoskodhatnak egymásról, egy kis családot tudnak alakítani. De volt olyan is, aki azt mondta, hogy ezzel mutatják meg, hogy a kapitalizmus egy tök fölösleges és túlbonyolított rendszer.

Persze nem valószínű, hogy ez a megoldás felválthatná az évezredek során kiépült igazi piacot, de mindenképp egy jó kis kiegészítő, hogy önzetlenül, minden bonyodalom, bürokrácia és ellenőrző szervezet nélkül csereberélhessük egymás között az általunk már nem használt dolgainkat. Ez a kis piac tehát olyan, mint egy szabályok nélküli kis Vatera, ami nem arctalanul szerveződik, hanem személyes kapcsolaton alapul.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozoslo.blog.hu/api/trackback/id/tr507480338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andie 2015.05.22. 13:29:54

Jópofa ötlet. Nem él vele vissza senki?
Itthon szerintem 5 perc alatt összeszedné valaki(k) az egész cuccot, azt viszlát. Vagy van valami korlát, limit? (hé öreg, te onnan már elvettél 2 pólót, amonnan 1 papucsot, mostmár adj is valamit?).
Egy fullbecsületes közösségben ez kicsiben elképzelhető, hisz a történelmünkben is a cserekereskedelemből indult a "piac" (lásd barter). De ez gyorsan tarthatatlanná vált az áruk és szolgáltatások radikális ár-különbözete miatt.
Márpedig a modern ember igényei nem állnak meg a 3 zsömle + 1 marék szöcske szintjén. Elképzelem, ahogy egy utazási iroda vagy autókereskedő várja, amint ellenszolgáltat neki egy fodrász :)
süti beállítások módosítása